Днес за първи път се събира най-новата комисия в парламента, чийто състав

...
Днес за първи път се събира най-новата комисия в парламента, чийто състав
Коментари Харесай

Ударният редизайн на конституцията – ще счупи или слепи държавата?

Днес за първи път се събира най-новата комисия в Народното събрание, чийто състав се смени в името на новия консенсус. На политиците ще им се наложи да чуят и едни от най-уважаваните адвокати

 

Защо е цялото бързане кой първи освен да измисли и внесе измененията в конституцията, а и колкото може те да са “най ” и “повече ”?

 

Въпроса си задават депутати от всички групи, само че в името на новия консенсусен звук този спор се води в коридорите. И без водачите. Защото витае чувството, че те желаят измененията, без да задълбават какво ще донесат, тъй като по този начин животът и на Народното събрание, и на държавното управление ще е дълъг. А това надлежно ще прави президента Румен Радев трагичен.

Вторник се обрисува като парещ ден  освен поради адските прогнози, само че и поради политическите упования. За първи път се събира чисто новата комисия за промени в главния закон. Това в действителност е втори вид на комисията по конституционни въпроси (както е формалното ѝ название), откакто съставът бе главно изменен точно в името отново на този консенсусен звук по тематиката. Дали обаче той ще се резервира? Заради съвещанието през днешния ден “Продължаваме смяната ” и “Демократична България ” показаха още в неделя своя редизайн на конституцията.

 

От промяна на националния празник през изчистване на дългогодишните кметове и всевластен основен прокурор до лишаване на най-свидното за президента – служебното държавно управление.

 

ГЕРБ замълчаха, както сполучливо го вършат от месеци, макар че и те приказват за собствен вид за промени. Движение за права и свободи първи извадиха план, подготвен от предишния парламент. Румен Радев по този начин и не демонстрира своя модел за конституция, който беше подготвен преди втория му мандат. Корнелия Нинова пък сложи в понеделник като изискване да не се пипа 3 март, с цел да седне с Христо Иванов и Кирил Петков по тематиката за конституцията.

Днес на съвещанието на комисията за конституцията най-вероятно ще стане ясно може, или не да ѝ се прави главен ремонт, без да се привиква Велико национално заседание. Политическа партия и Демократична България са уверени, че и този парламент ще свърши тази работа.

 

Известни адвокати, за което се договориха преди месеци политиците, са поканени да чуят и вероятно да охладят или сгорещят политическите пристрастености и упоритостите. Така конституционалисти като Пенчо Пенев, Евгени Танчев, Румен Ненков, Пламен Киров, Наталия Киселова, Стефка Начева, Благовест Пунев ще разискват дали ударният редизайн на конституцията ще счупи или ще слепи страната.

ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи са поддръжници на конституционната реформа

Преди време, когато Десислава Атанасова обществено попита дали ще вършат общ законопроект, или всеки ще излезе със своя, другите две групи бяха уклончиви. В последна сметка всичко ще се взема решение в комисията, която стартира работа през днешния ден.

Движение за права и свободи първи извадиха плана си, показан още предходната година освен в нашия парламент, само че и в Брюксел. Но водачът Мустафа Карадайъ остави вратата необятно отворена, с цел да има консенсус.

ГЕРБ към момента не са показали обществено план, само че се допуска, че или ще разчитат на документа, който приготвиха още през 2020 година, или просто ще добавят с нюанси концепциите на Политическа партия и Демократична България..

 

Затова и хората на Бойко Борисов бяха по този начин сбити след неделния възторг на сътрудниците си – подсигуряваха своите 69 гласа за нужното болшинство за измененията в Конституцията, откакто те получат утвърждението на трите парламентарни групи. Ключът е в думите “одобрението на трите парламентарни групи ”, тъй като не всички хрумвания към този момент го имат. В ГЕРБ например не били уверени, че отпадането на служебен кабинет няма да остави държавата в ръцете на едно провалило се правителство

 

Сега Христо Иванов и Кирил Петков би трябвало да ги убедят, че Народното събрание ще управлява министрите и ще е спирачка към властническата власт, която би показал президентът, в случай че още веднъж получи опция да реди кабинет. Затова се чака и всички партии да се съгласят депутатите им да работят при длъжностен кабинет и да почиват единствено в предизборната акция, а не както до момента по 3 месеца. Насърчаващ претекст е, че другото забавя законодателството и оставя страната в безвремие.

 

Не е ясно за какво 24 май се оказа част от конституционните промени, откакто може да стане народен празник и с промени в Кодекса на труда.

 

А в този момент критиците на новата власт придават с 24 май някакъв геополитически жест към Анкара. Но пък може и да е жест към ГЕРБ, защото предходната година хората на Борисов издействаха текста за 24 май като народен празник да влезе в пленарна зала, само че всички от Политическа партия се въздържаха, а Демократична България се разделиха във вота. ГЕРБ и Движение за права и свободи тогава събраха 77 гласа в опит да заменят 3 март с 24 май.

 

“Има риск цялата сила към конституционните промени да се концентрира върху тематиката за националния празник, само че дали това ще стане, зависи от политиците ” – по този начин пък разчете импортираните промени от ПП-ДБ преподавателят по история на страната и правото и някогашен наследник народен представител проф. Екатерина Михайлова. Тя изясни, че в никакъв случай до момента националният празник не е бил вписван в нито една от българските конституции. Нямало сходен запис и в конституциите на други огромни страни.

 

Намерението за ограничаване на кметските мандати до два също е разграничителна линия сред трите обединения. Още повече че и ГЕРБ, и Движение за права и свободи имат знакови фигури отпред на локалната власт от години.

Най-бърз и най-често говорещ, е Христо Иванов, който желае да подпише персонално финалната точка на правосъдната промяна и да обезсили прокуратурата.

Не са изчистени обаче въпросите за разделянето на Висш съдебен съвет на прокурорски и съдийски съвет.

Засега някогашната правосъдна министърка Надежда Йорданова успокоят, че имат поддръжка от ГЕРБ и Движение за права и свободи за огромна част от предложенията предложенията и отново заприказва за консенсус.

 

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР